2 programmer for å lage kopier av harddisker har fått kjørt seg hos Nagel Datahjelp. Den ene klarte seg ikke, og fikk strykkarakter.

Programmene i denne omtalen er “Acronis True Image home 2009” og “O&O Disk Image 5”. HD duplicatorI det siste har jeg jobbet med å få på plass kopier av harddiskene der operativsystemene ligger. Det er blitt en stund siden sist jeg lagde skikkelig backup. Jeg bruker ikke oppstart (boot) DVD, noe de fleste hjemmebrukere kanskje ville brukt. I stedet satser jeg på hele harddisker. De er så rimelige, og det gjør hele prosessen med å kontrollere at kopien av harddiskene virkelig fungerer, mye enklere. Jeg tar først kopien, deretter legger jeg den over på en ny harddisk, og til slutt bytter jeg ut harddisken i PCen eller på den bærbare. Så er det bare å trykke på power-knappen og se om PCen starter slik den skal. Ja, jeg validerer at alt har gått i orden før jeg stoler på at dataene mine er sikret. Man kan ikke være sikker før man er sikker…
Acronis True Image 2009
Tidligere har jeg hatt gode erfaringer med Acronis. Rapporter fra andre testere tyder på at Acronis sitt program har blitt belastet med et dårligere rykte det siste året. Jeg valgte derfor å holde meg til fjorårsversjonen, 2009, istedet for å prøve lykken med 2010. Det lønner seg ofte å la programutviklerne få tid til å sende ut noen oppgraderinger og feilfikser, fremfor å hele tiden bruke det siste og nyeste.
O&O Disk Image 5
O&O Disk image kommer fra et selskap jeg har hatt tidligere bekjentskap med, spesielt innen defragmentering. Aldri vært noe tull, og optimismen var derfor stor. I denne testen var det O&O Disk Image 5 build 100, som ble brukt. Siste versjon, i skrivende stund, er build 126, så noen forbedringer og bugfikser er det blitt. O&O Disk Image 5 fikk den store HP HDX18 laptopen med Windows 7 (64-bit) til å gå varm før den fullførte kopieringen. Det resulterte i at maskinen skrudde seg av, noe jeg mistenker skyldes en eller annen innebygd beskyttelsesprotokoll mot overoppheting. Jeg måtte sette maskinen ut i kulda for å få fullført! På en stasjonær PC med Windows Vista (64-bit), krasjet den PCen gjentatte ganger. Ikke bra. Når den ikke krasjet PCen med Bluescreen, krasjet selve programmet, eller prosessen før den i det hele tatt kom I gang med kopieringen. O&O Disk Image 5 (build100) ble etter omfattende feilsøk underkjent og forkastet.
Vinneren
Acronis True Image 2009 ble derfor stående som den pålitelige og godkjente.