Gjennom årene har jeg testet forskjellige Linux distroer med den hensikt å vurdere en permanent overgang eller vente på mer modne (mindre problemer for sluttbrukeren, dvs. meg). Frem til nå har jeg alltid funnet ett eller flere alvorlige problemer, og det har hindret meg fra å gjøre spranget ... Mangel på hardware støtte, skuffende ytelse eller mangel på brukervennlighet har vært den vanligste syndebukkene.

Bakgrunn:


Nylig hadde jeg en maskinvarefeil på SSD som ble installert i min Asus EEE (1000 HE). Det forrige operativsystemet var Win 7 Starter Ed. SSD ble straks erstattet med en ny siden den første defekte var under garanti, ingen problemer der.
Jeg var ikke fornøyd med Win7 Starter Ed. på denne Netbook (jeg skriver på det akkurat nå!), siden det ikke tillot meg å se selv de minste (i form av oppløsning) video-filene uten hakkete avspilling. På denne Asus EEE Netbook bruker jeg video-avspilling som en test for å sammenligne, som under Win 7 på en SSD NESTEN greide det. Jeg gjorde noen internett undersøkelser, og hadde ikke mye håp om noensinne å få jevn avspilling (i action-sekvenser der bildet skifter mye, fort og ofte) med denne tidlige versjonen av Netbook (tror det er andre versjon av første generasjon Asus EEE Netbook). Intel Atom CPU.

Underveis:


Uansett, jeg begynte å tenke på å finne en Netbook-tilpasset versjon av en Linux-distro, og fant etterhvert en laget av Ubuntu. Kunne ikke finne en med den nyeste "Natty Narwhal", men startet med 10.04 (Lucid Lynx) versjon.

Brukte et USB-verktøy for å lage oppstartbar USB-minne penn fra ubuntu-distro, som gikk uten problemer. Så, etter installasjonen, startet Ubuntu å oppdatere seg selv, og jeg lot det gå to ganger, og da det ble oppdatert til den nyeste versjonen, 11.04 (jepp, nettopp "Natty Narwahl").
Alt gikk problemfritt. Fant all programvare jeg trengte, installerte det, og jeg begynte å teste video avspillingen. Til min store overraskelse var videoavspilling ikke hakkete! Selv DVD-images kan monteres og vises!
Det er knapt et snev av forvrengning i DVD-avspilling noen ganger, vises et forvrengt stripe noen ganger, men det er ikke nok til å irritere meg.

Linux-programvare som brukes:


VLC (video-fil og DVD-avspilling med undertittel støtte), Furious (image mount).

Grensen:


Høy oppløsning MKV-filer har fortsatt hakking i avspilling, men selve maskinvaren kan bare yte intill en viss grense, og man kan ikke forvente at denne lille maskinen skal håndtere noe som faktisk er umulig ... CPU og GPU er rett og slett for lette for en slik prosessor-intensiv oppgave det er å vise en høyoppløselig video-fil. Det ble rett og slett ikke bygget for den slags bruk ...

TRIM-støtte:


TRIM for SSD er ikke aktivert automatisk i Ubuntu, selv om den er støttet. Det er en måte å teste om den er støttet, og å slå den på hvis du ønsker å bruke en SSD-drive som jeg har gjort. SSD-disker blir tregere og tregere med tiden hvis TRIM ikke er aktivert. Uten TRIM, er SSD sløsing av penger og tid å installere det nye operativsystemet. Det vil før eller siden måtte vedlikeholdes, enten i form av en ryddeaksjon, eller full reinstallasjon.

Test & Aktiver TRIM i Linux:


Test (Jeg fikk to problemer i denne how-to-rutinen. "Start LBA" adresse og "dev/sdX". Løsning/hjelp)
Aktiver TRIM (etter å ha utført test-rutinen, var dette lett. Gjør testen igjen etter, for å bekrefte korrekt aktivering.)

Fordeler:


Nesten alt med Ubuntu og SSD (så lenge TRIM-støtte er på). Får virkelig opp farten på ting.

Ulemper:


Enenste problemet jeg fortsatt har, er om det i det hele tatt er mulig å skrive ut fra denne maskinen via nettverket til den nettverkstilkoblede Canon MP970-skriveren. Canon støtter ikke offisielt Linux på alle sine produkter (ennå). Dette bestemte problemet vedrørende MP970 er fortsatt under etterforskning! (Ref. SANE-prosjektet)

Konklusjon:


Jeg vil beholde denne installasjonen! (Notat til selv, jeg må finne en måte å beskytte den ved hjelp av backup ASAP 🙂 )
Jeg er endelig virkelig, virkelig fornøyd med min noe CPU-svake, men ekstremt batteri-effektive, lille tass av en Asus EEE (1000HE). Den nå gjør alt jeg drømte den kunne gjøre, og mer til (TRIM-funksjonaliteten er den siste spikeren i kista for Win7-på akkurat denne maskinen).

Ubuntu er bare utrolig, med tanke på brukervennlighet, administrasjon, ytelse og stabilitet. Jeg vil sterkt anbefale dere å gi Ubuntu en sjanse! Nå virker det endelig modent nok, selv for en Linux newbie.

Gratulerer til hele Linux-community! Dere gjorde det! Linux/GNU-drømen blir virkelighet!